Ontbrekende tanden

kaakgewrichtsklachten, klemmen en knarsen » Biologische Tandarts

Ontbrekende tanden in je gebit?

ontbrekende tanden

Als je een tand of kies mist in je gebit dan kun je daardoor het zelfvertrouwen missen om voluit te lachen. Dat is natuurlijk niet prettig. Tanden en kiezen kunnen ontbreken door bijvoorbeeld een val of botsing, maar ook door een slecht onderhouden gebit. Meestal gaan tanden verloren door tandbederf of als gevolg van een grote hoeveelheid tandsteen. Dat wil je het liefste voorkomen door je gebit goed te reinigen. Heb jij last van ontbrekende tanden? Lees hier de gevolgen en de opties om weer voor een stralende lach te zorgen.

De gevolgen van ontbrekende tanden

Naast het feit dat je liever niet met ontbrekende tanden wil rondlopen vanwege het aanzicht, zijn er nog meer gevolgen aan ontbrekende tanden. Ten eerste kan het kauwvermogen verminderen, waardoor eten moeilijker gaat. Ten tweede kunnen missende tanden en kiezen ervoor zorgen dat de overige tanden in het gebit verplaatsen. Hierdoor kunnen deze tanden gaan verslechteren en op den duur zelfs verloren gaan. Tot slot kan het tandvlees rondom de ontbrekende tanden gaan irriteren en ontstoken raken.

Brug plaatsen

Een oplossing voor tanden die ontbreken is het laten plaatsen van een vastzittende brug. Deze wordt geplaatst over de tanden aangrenzend aan de opening, die als pijlers dienen om het gat te overbruggen. De omliggende tanden worden beslepen en bekroond, zodat de brug verankerd kan worden. De meeste zirconium bruggen zijn niet te onderscheiden van de natuurlijke tanden.

Zirkonium implantaten

Een implantaat is een kunstmatige tandwortel. Deze wordt in het kaakbot geplaatst en vormt een verankering voor een kroon, brug of kunstgebit. Implantaten zijn van titanium of zirconium. Wanneer de constitutie van een patiënt dit niet toelaat kan een titanium implantaat gezondheidsklachten veroorzaken. Met behulp van de MELISA test is vast te stellen of er sprake is van titanium intolerantie. In dat geval kunnen zirconium implantaten een uitkomst bieden. Implantaten zijn niet voor elk gebit geschikt, daar wordt eerst een advies over uitgebracht.

Transplantatie

In het geval van een transplantatie wordt er een eigen tand of kies naar een andere plek in de kaak verplaatst. Deze tand of kies is niet per definitie nodig en heeft een minder aanwezige plek in het gebit, waardoor deze niet of minder gemist wordt. De tand wordt dus verplaatst naar een andere plaats in je gebit. Zo zijn er geen kronen nodig en houd je de natuurlijke kleur van je tanden. Transplanteren wordt door een kaakchirurg uitgevoerd.

Last van ontbrekende tanden?

Wil je weer met zelfvertrouwen kunnen lachen en een oplossing vinden voor je ontbrekende tanden? Neem dan contact met ons op om de verschillende opties te bespreken voor jouw specifieke situatie, of meld je direct aan.

Aanmelden