Gebit reinigen voor een goede gezondheid

kaakgewrichtsklachten, klemmen en knarsen » Biologische Tandarts

Jouw gebit weerspiegelt je gezondheid. Goede dagelijkse mondhygiëne is daarom van groot belang. Het gaat tenslotte om je eigen tanden en kiezen. Niet alleen wil je kunnen genieten van een stralend gebit, maar ook gaatjes voorkomen en slechte adem tegengaan. Dit bereik je met dagelijkse gebitsverzorging. Er zijn veel verschillende methodes van gebit reinigen die je kan toepassen. Hieronder leggen we uit welke er allemaal zijn en wat de invloed ervan is.

Poetsen

foto van poetsmiddelDe meest voor de hand liggende manier om je gebit te reinigen is door te poetsen. Wanneer je tanden poetst is het belangrijk om de tanden, maar ook vooral het gebied van de overgang van tand naar tandvlees, minstens twee keer per dag te poetsen. Aan de achterkant van de tanden ontstaat vaak tandplak en later tandsteen. Door dit weg te poetsen, als het nog tandplak is, kan dat worden voorkomen. Als je er al last van hebt, kun je ervoor kiezen om tandsteen te laten verwijderen bij de Biologische Tandarts. Poetsen met een elektrische borstel is niet per definitie beter, maar kan handig zijn om schoon te maken op een systematische wijze.

Tandenstokers en ragers

Vaak is alleen tandenpoetsen niet genoeg om ervoor te zorgen dat alle resterende etensresten uit de mond worden verwijderd. Tandenstokers en ragers kunnen dan een goede oplossing bieden. Beide zijn in verschillende maten te verkrijgen. Je kan dus op basis van de ruimte tussen de tanden kiezen voor de maat stoker of rager die bij jou past. Er bestaan ook handvatten voor de ragers, waardoor het gebit reinigen een stukje makkelijker wordt. Over het algemeen is een keer per dag de tussenruimtes schoonmaken, in combinatie met poetsen, genoeg om het gebit goed te reinigen.

Flossen

In sommige gevallen is de ruimte tussen de tanden niet groot genoeg voor een tandenstoker of rager, dan is flossen vaak wel mogelijk en zeer geschikt. Ook flosdraad is verkrijgbaar in verschillende soorten en diktes. Welk flosdraad voor jou het beste is, kun je met ons overleggen. De flosdraden hebben in sommige gevallen een waslaagje, dat maakt het makkelijker om tussen de tanden te komen, maar vergroot wel de kans op uitschieten. Het tandvlees kan na uitschieten beschadigd of geïrriteerd raken.

Tong reinigen

Slechte adem wordt vaak veroorzaakt door de achterliggende bacteriën in de mond. De grootste boosdoener is de tong, hier blijven bacteriën en voedselresten snel op plakken en dat kan een vervelende geur afgeven. Door middel van tong reiniging kun je de bacteriën op de tong en verwijderen, waardoor de slechte adem verdwijnt. Bespreek met ons of het gebruik van een tongreiniger voor jou zinvol is om te gebruiken.

Kunstgebit reinigen

Als je een kunstgebit hebt is het ook belangrijk om deze te reinigen. Er zijn een aantal methoden om dit te doen. Dagelijkse reiniging door te poetsen wordt aanbevolen. Gebruik hiervoor geen agressieve schoonmaakmiddelen of tandpasta want deze kunnen krassen op het oppervlak achterlaten. Effectief en goedkoop is reiniging met een speciale protheseborstel en groene zeep. Aanvullend is reiniging door het kunstgebit te laten weken handig. Door het kunstgebit s’-nachts in lauw water te laten weken en in de ochtend schoon te maken voordat u doorgaat met het gebruiken ervan, wordt het kunstgebit goed gereinigd. Zorg ervoor dat je minstens eenmaal per week de aanvullend reiniging doet zodra je merkt dat de basis reiniging onvoldoende resultaat oplevert.