Taakdelegatie voorbehouden handelingen

FAQ Biologische Tandarts

Voorbehouden handelingen in de mondzorg

Aan de tandarts voorbehouden handelingen zijn: heelkundige handelingen (bijvoorbeeld boren en wortelkanaalbehandelingen uitvoeren), verdoven, onder narcose brengen, röntgenfoto’s maken en medicijnen voorschrijven. Deze handelingen moeten binnen zijn deskundigheidsgebied vallen en de tandarts moet bekwaam zijn om ze uit te voeren. Geregistreerd-mondhygiënisten zijn zelfstandig bevoegd 3 voorbehouden handelingen uit te voeren: boren bij primaire cariës, verdoven en röntgenfoto’s maken. Het gaat hier om mondhygiënisten die meedoen aan het op 1 juli 2020 gestarte 5-jaar durende experiment met taakherschikking en in het BIG-register geregistreerd staan. Zij mogen de aan hen voorbehouden handelingen ook delegeren onder bovenstaande voorwaarden. Bij ons werken 4 geregistreerde mondhygiënisten, 1 mondhygiëniste en 1 preventieassistente. Zij zijn allen bevoegd om bepaalde voorbehouden handelingen te mogen verrichten met uw toestemming.

Taakdelegatie voorbehouden handelingen wat is dat?

Binnen de tandheelkunde bestonden een aantal behandelingen die alleen door een tandarts mochten worden uitgevoerd. Tegenwoordig mag echter een deel van deze behandelingen door hulppersoneel worden uitgevoerd. Het betreft het maken van röntgenfoto’s, het geven van verdoving en het boren en vullen van (kleine) gaatjes. Dit laatste mag worden uitgevoerd door de mondhygiëniste. De andere voorbehouden handelingen mogen ook door een tandartsassistente worden uitgevoerd. Voorwaarde is dat u als patiënt daar toestemming voor geeft dat de medewerker zich bekwaam voelt en wettelijk bevoegd is. Dit laatste wordt verkregen door periodieke nascholing. Vanaf het moment dat taakdelegatie van voorbehouden handelingen mogelijk was, heb ik dit binnen de praktijk ingezet. Taakdelegatie maakt het werk voor alle medewerkers in het team afwisselender en voor u als patiënt zorgt het ervoor dat er geen wachtlijsten ontstaan en op korte termijn zorg kan worden geboden. Tot dusver heeft taakdelegatie ervoor gezorgd dat vrijwel alle spoedklachten dezelfde dag of de dag erna konden worden opgelost. Ik ben er trots op dat ondanks de enorme groei die de praktijk de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, het zorgniveau op peil is gebleven en er een gemotiveerd team is ontstaan dat ervoor gaat.

Het uitvoeren van een periodieke controle en tandsteen verwijderen valt niet onder de voorbehouden handelingen en worden in de praktijk door de mondhygiënisten uitgevoerd.

Zonder taakdelegatie is het runnen van een hedendaagse tandartsenpraktijk niet meer mogelijk.

Ik hoop u hierbij voldoende te hebben geïnformeerd en verwacht u nog vele jaren van dienst te kunnen zijn met mijn team.

– Peter Dros –

Peters Dros
Peters DrosTandarts

Biologische Tandarts
Neptunushof 1
5331 TS Kerkdriel

T. +31 418 63 57 08
E. info@biologischetandarts.nl