Kaakgewrichtsklachten, klemmen en knarsen

kaakgewrichtsklachten, klemmen en knarsen » Biologische Tandarts

De relatie tussen boven en ondertanden/kiezen

Bij aandoeningen van het kaakgewricht ligt de oorzaak vaak bij de tanden en kiezen. In een gezond gebit maken deze geen contact met elkaar als de onder- en bovenkaak in rust zijn. Pas bij het bijten raken ze elkaar zodanig dat per tandenpaar wel op negen punten contact wordt gemaakt. Daarmee worden de krachten bij het dichtbijten gelijkmatig verdeeld.

Deze balans kan verstoord worden, waardoor sommige kiezen zwaarder dan andere worden belast. Oorzaken hiervan: te hoge vullingen of kronen, ontstoken tandvlees aangedane tanden en kiezen die scheef of los staan.

Afwijkingen boven 30/1000e millimeter van vullingen en kronen worden gevoeld. Daaronder niet meer en dan proberen je kauwspieren deze hindernissen door tandenknarsen te elimineren. Dit lukt maar zelden, en het kan leiden tot spierkrampen en hoofdpijn.

Reactie van tanden en parodontium bij plaatselijke verhoging in beet

Zowel je tanden als het tandvlees kunnen op deze plaatselijke verhoging in de beet reageren met lichte tot heftige klachten. Nog een wortelkanaalbehandeling of parodontitisbehandeling zal niet helpen. Behalve acute klachten leidt dit op de middellange termijn tot de volgende veranderingen aan tandvlees en tanden:

1) Afslijten en afspringen van tandglazuur.
2) Defecten aan de tandhalzen.
3) Afgesleten tanden en kiezen.
4) Gevoelige tandhalzen.
5) Terugtrekkend tandvlees of tandvleesontstekingen.
6) Ontstoken tandzenuwen die een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk maken.

Deze effecten merk je dan niet meer alleen bij het afwijkende tandenpaar, maar ook bij andere tanden en kiezen als het probleem voortduurt.

De reactie van de kauwspieren bij een plaatselijke verhoging in de beet

Wanneer je botstructuren worden belast, werken je spieren als bescherming en krachtverdeler. Dit geldt ook voor de tanden en het kaakgewricht. De tong wil de balans herstellen door te persen. De kauwspieren doen dat vaak door tandenknarsen of klemmen. De spieren worden daarbij permanent belast waardoor deze in omvang toenemen. Dit belast ook andere tanden en kiezen. Door de verhoogde spieractiviteit kunnen slaapproblemen, hoofd- en aangezichtspijn, hormonale verstoringen, visusstoornissen en verhoogde prikkelbaarheid ontstaan, tot aan depressie toe.

Om de balans te herstellen, accepteert je lichaam dat andere gezonde structuren worden beschadigd en belast. De gevolgen hiervan zijn vaak het begin van een kettingreactie die uiteindelijk voor meer problematiek zorgt. Als de belasting blijft, leidt dit tot veranderingen in de totale beet. Zodra de energiereserves van de vergrote kauwspieren zijn uitgeput, treden verzuring en doorbloedingsstoornissen op. Het bindweefsel neemt toe, de spier verkort en verliest aan elasticiteit. In een later stadium sterft het spierweefsel af, waardoor de beschermende functie van de kauwspieren wegvalt. Hierdoor worden tanden en kaakgewricht blootgesteld aan maximale kauwkrachten.

Uitwerking van degeneratieve spierverandering op het kaakgewricht

Met het wegvallen van de beschermende functie van de spieren, wordt ook het kaakgewricht overmatig belast, waardoor de structuur van het gewricht verandert. Bij overbelaste botcellen vindt eerst botafbraak plaats voordat op een andere plaats nieuw bot kan groeien.

In de beginfase van deze gewrichtsveranderingen zijn er nauwelijks klachten. Pas na jaren kunnen door de chronische overbelasting pijnklachten ontstaan die worden veroorzaakt door ontstekingen. Ook kunnen de vervormde gewrichtsoppervlakken artrose veroorzaken.

Knoep- en schuurgeluiden in het kaakgewricht

Het kaakgewricht heeft een schijf, zoals de knieschijf in het kniegewricht. Deze scheidt het kaakkopje van de kaakgewrichtskom. Door langdurige overbelasting kan deze schijf van het kaakkopje springen waardoor je knoep- en knakgeluiden krijgt. Als deze blijvend uit de gewrichtsspleet is geperst of compleet vermalen, maken kaakkopje en kaak kom direct contact. Dit brengt een schurend geluid voort.

Andere oorzaken van kaakgewrichtsklachten

Beetveranderingen door te hoge vullingen of kronen, scheefstaande tanden en kiezen of orthodontische behandelingen kunnen kaakgewrichtsklachten geven. Andere veelvoorkomende oorzaken zijn ontbrekende tanden en kiezen of versleten prothesen. Ook duimzuigen, potlood- of nagelbijten, pijproken of permanent kauwgom kauwen beïnvloeden de balans van spier-, tand- en kaakgewrichtsstructuur negatief.

Ook stress is een niet te onderschatten factor. Spanningen in werk of familie worden vaak via de tanden afgereageerd. Spreekwoordelijk: ‘Men bijt zich het leven door’ of ‘zich in iets vastbijten’.

Holistische diagnose en therapie van kaakgewrichtsklachten

Vaak geeft uitvoerige anamnese al uitsluitsel over de oorzaak. Daarnaast is iemands totale ziekteverloop van grote waarde. Het is bijvoorbeeld onmogelijk om knarsen door een psychisch probleem alleen tandheelkundig te behandelen. Daarom werkt de Biologische Tandarts met de MindLinktest, waarmee de MindLink-therapeut kan vaststellen om welke psychische thema’s het gaat. Met het systeem zijn de klachten ook te behandelen. Samen met het extra-oraal en intra-oraal onderzoek met röntgendiagnostiek komen we tot een holistische diagnose, waarna we de klachten kunnen helpen verminderen of oplossen.

We doen dit met de volgende therapieën:
1) Relaxeren van de kauwspieren met splinttherapie (bitje) en TENS.
2) Beetcorrectie door opbouwen of inslijpen van tanden na analyse van de beet.
3) Correctie van de kaakrelatie met een splint waardoor de onderkaak een nieuwe positie krijgt ten opzichte van de bovenkaak.
4) Hoektandgeleiding aanbrengen met composiet of kronen.
5) Ontgiften van het basis bioregulatiesysteem met orthomoleculaire supplementen die worden bepaald met de MindLink Preventest.

Aanmelden

Heb je klachten en wil je daarvan af? Meld je dan aan via onderstaande button en doorloop de intakeprocedure. Je kunt ook meer lezen over onze andere behandelingen.