Wat is een kroon?

kaakgewrichtsklachten, klemmen en knarsen » Biologische Tandarts

Wat is een kroon?

wat is een kroon

Wanneer tanden of kiezen in je gebit niet goed meer functioneren omdat deze bijvoorbeeldbeschadigd zijn, dan kan er een kroon worden geplaatst. Dit is een kapje dat over een tand of kies wordt geplaatst om de oorspronkelijke vorm te herstellen. Deze wordt zo gemaakt dat het niet of nauwelijks van een echte tand te onderscheiden is. Een kroon wordt vastgelijmd, waardoor het net zo sterk is als een originele tand. In het geval dat je eigen tand kapot was, kun je met een kroon niet alleen weer beter kauwen, het geeft je ook weer een mooi gebit.

Wanneer is er een kroon nodig?

Als een tand of kies te vaak gevuld is, of zodanig is afgebroken dat er te weinig houvast over is om deze opnieuw te vullen, dan kan er een kroon worden geplaatst. Ook kan deze gebruikt worden als preventieve maatregel om breuk van een tand of kies te voorkomen. Daarnaast kunnen ze worden geplaatst om het uiterlijk van het gebit te bevorderen. Heb je verkleurde of slecht gevormde tanden, dan kan je met een kroon weer voor een stralend gebit zorgen.

Kiezen uit verschillende materialen

Een kroon wordt gemaakt uit zirconium. Dit is een tandkleurig metaal wat keramische eigenschappen heeft. Het is bovendien zeer weefselvriendelijk. Zirkonium kan in elke situatie worden toegepast. Het materiaal heeft veel gelijkenissen met een tand en ziet er daarom zeer natuurlijk uit. Kronen van zirconium zijn zeer sterk en slijtvast.

Het plaatsen en onderhouden

Er zijn zo goed als geen risico’s verbonden aan het plaatsen van een of meerdere kronen. Sommige mensen moeten na het plaatsen van de kroon nog even wennen. Ook kan de tand nog wat gevoelig zijn. Dit is meestal een teken dat de beet nog niet optimaal is en gecorrigeerd dient te worden. Gaat de gevoeligheid na een paar weken niet vanzelf over, dan dien je altijd contact op te nemen voor een beet correctie met behulp van de T-scan. Het is belangrijk om een kroon goed te onderhouden en dat doe je op dezelfde manier als bij je gewone tanden. Als je goed poetst met een (zachte) tandenborstel dan kan de kroon minstens tien jaar lang meegaan.

Een kroon laten zetten?

Heb je last van een beschadigde tand of kies? Of wil je het uiterlijk van je gebit verbeteren? Dan is een kroon laten zetten een goede optie voor jou. Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw specifieke situatie te bespreken. Is je huidige kroon afgebroken? Neem dan ook contact op om deze te laten vervangen.

Neem hier contact met ons op of meld je direct aan.

Aanmelden