Onverklaarbare tandpijn

Holistische tandheelkunde - Biologische Tandarts

Soms komt uit het niets ineens tandpijn opzetten. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken als de pijn een incidentele pijnscheut betreft. Wanneer de pijn niet verdwijnt, maar een zeurende pijn is, kunnen hiervoor verschillende oorzaken zijn. Lees welke dit zijn en wat voor elke onverklaarbare tandpijn de juiste oplossing is.

Pijn die ontstaat na het leggen van een vulling

Wanneer de gevoeligheid met koud en warm aanwezig is, en deze korter aanhoudt dan 30 seconden en gedurende de dagen die verstrijken afneemt, is dit een normaal verschijnsel. Wanneer de pijn echter ontstaat na een aantal dagen en toeneemt in intensiteit is het eerste waaraan gedacht dient te worden een te hoge vulling. Dit is ook het geval als de pijn ontstaat op een andere plaats dan de juist gelegde vulling. Met behulp van de T- scan kan dan vroeg het contact opgespoord worden en de beet worden ingeslepen.

Pijn of verlichting van pijn bij koude en warme dranken drinken

Ervaart u pijn die vanuit het niets komt opzetten en verlichting geeft bij het drinken van iets kouds? Of pijn die komt opzetten bij het drinken van warme dranken? In dit geval is de kies aan het afsterven. Er zijn dan in principe 2 opties. Er kan een wortelkanaalbehandeling worden uitgevoerd. Indien u dit niet wenst kan de kies worden verwijderd. Niets doen is geen optie omdat nadat de kies is afgestorven, er in het kaakbot zich een ontsteking vormt die met het verstrijken van de tijd alleen maar groter wordt. Uiteindelijk gaat dit gepaard met complicaties als abcesvorming. In het stadium van abces kunt u de kies niet laten trekken worden omdat de verdoving dan niet werkt.

Pijn die ontstaat als de kiezen op elkaar worden geplaatst

Hiervoor zijn een aantal mogelijke oorzaken. Ten eerste kan de kies een scheur in een knobbel hebben. Dit is vaak het geval als er zich een grote grijze vulling in de kies bevindt. Verwijderen van de oude vulling of het afgebroken fragment en plaatsen van een nieuwe vulling kunnen het probleem verhelpen. Ten tweede kan er een verticale wortelfractuur aanwezig zijn. Dit is vaak het geval als de desbetreffende tand of kies een wortelkanaalbehandeling heeft ondergaan. Ook kan er zich aan de wortelpunt een ontsteking hebben gevormd. Dit is dan het moment waar de kies in de meeste gevallen het best verwijderd kan worden om de last van kiespijn op te lossen.

Pijn bij wakker worden of nuttigen van zoete voeding/dranken

In dit geval dient primair gedacht te worden aan tandenknarsen. De oorzaak van tandenknarsen is een calcium tekort. Zeker wanneer dit in een stressvolle periode aan de orde is en men merkt dat de klacht vanzelf weer verdwijnt in een minder stressvolle periode, is dit meestal de oorzaak. In periodes van stress is de calciumbehoefte groter. Het lichaam maakt in geval van een calciumtekort calcium vrij door ’s nachts een knarsbeweging te maken. De vrijgekomen deeltjes worden via de mondbodem opgenomen en komen zo direct in de bloedbaan terecht waar een receptor in de hersenen de calciumspiegel meet.

Gevoeligheid veroorzaakt door tandenknarsen

Bijkomend probleem bij knarsen is dat de tanden en kiezen overbelast worden waardoor gevoeligheid ontstaat. Wanneer er sprake is van een calciumtekort, vindt ook een omgekeerde vloeistofstroming plaats binnen de tand. In een gezonde, normale situatie verloopt deze vanuit het binnenste van de tand naar buiten. Hierdoor worden bacteriën buiten de tand gehouden en blijft de tand “schoon”. In het geval dat de calciumspiegel te laag is vindt het tegenovergestelde plaats. De vloeistofstroom loopt dan van buiten naar binnen wat een continue belasting op de tandzenuw geeft. De oplossing ligt voor de hand. Enerzijds kun je de calciumspiegel verhogen door een supplement te nemen wat naast calcium ook magnesium bevat. Anderzijds kun je je lifestyle aanpassen door alles wat verzuring in de hand werkt te beperken. Hier wordt vooral bedoeld het nuttigen van suiker, alcohol en roken.

Heeft u last van onverklaarbare tandpijn?

Voor vragen hierover kunt u direct contact met ons opnemen. Ook kunt u zich direct aanmelden en de intakeprocedure doorlopen via de onderstaande button. Bent u benieuwd welke andere holistische behandelingen wij nog meer bieden? Lees hier verder!

Aanmelden